В Україні запустять програму субсидування лізингу електромобілів

18 января 2022 г.

 

Чиновники розробляють нові засоби стимулювати ринок електромобілів. На початку другого кварталу 2022 року має стартувати програма субсидування відсоткової ставки лізингу машин на електротязі.
 

«У Німеччині, Франції, Італії 70% покупки автомобілів – це лізинг вартістю 0,5-1,5%. Ми маємо 12%, 15%, 17%. За чотири роки людина сплачує вартість автомобіля двічі. Тут запустимо таку ж програму [субсидування процентної ставки], тільки не з усіма автомобілями, а з електромобілями. Це стимулюватиме «зелену» трансформацію в країні», - розповів заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма.
 

«Посилаємо такий сигнал ринку: якщо хочете утримати свій продукт конкурентоспроможним не лише зараз, а й через два роки – займайтеся локалізацією», – наголосив заступник голови ВП.

У липні Верховна Рада ухвалила два законопроекти про розвиток екологічного транспорту в Україні. Електромобілі та автомобілі, що працюють на природному газі, звільнили від ПДВ до 2026 року. Комплектуючі для виробництва електротранспорту та транспорту, що працює на газі, позбавили до 2031 року від мит ​та ПДВ. А підприємства, що випускають електромобілі та батареї до них, а також зарядні пристрої та газовий транспорт звільнили до 2036 року від податку на прибуток.